По време на тоталитарно комунистическия режим, група интелектуалци – свободно мислещи хора, поставят своята гражданска позиция за защита на човешките права. Случващото се става в периода 1988-1989г. и е резултат от политическата и икономическата обстановка  в страната, т.е от управлението на така наречения социалистическия лагер. Тези събития дават началото на създаването на КТ „Подкрепа“ – Независимо дружество в услуга на обществото и неговите права.

Сдружението е създадено по идея на д-р Константин Тренчев и поета Петър Манолов на 08.02.1898г. Учредители са Диана и Димитър Бояджиеви – художници от Пловдив, Кояна Иванова-студентка по медицина и др., а документите за регистрация на Независимия Синдикат Подкрепа са изпратени в Пловдивския съд 1989г. Веднага след създаването на новата организация се присъединяват 15-20 души, с което започва първия етап от развитието на синдикат Подкрепа и борбата му срещу комунистическия режим. Ответната реакция от страна на властта са последвали арести на членове на организацията, на 09.02.1989г. се е състоял обиск в дома на д-р Тренчев в Стара Загора, попречване на събиране на синдикатите в Карлово на 25.02.1989г. и принудително изселване от страната на членове на Подкрепа, отказ на съда да регистрира организацията и други.

Въпреки тези крайни мерки  на правителството борците за човешките права са непреклонни и на 04.05.1989г. в Пловдив се води второ дело по регистрацията на синдикалното учреждение. Внася се нов устав в старозагорския районен съд, като на 25 май същата година д-р Тренчев заедно с Николай Колев-Босия и Антон Запрянов са арестувани в следствие на апела за защита на човешките права на българските турци, отправен от тях към правителството в навечерието на Парижката конференция. След около 20 дни в Главното следствено управление на ул. „Развигор“ в София са викани на разпит много от членовете и симпатизанти на Подкрепа, след което за задържани Тодор Гагалов, отец Христофор Събев и Хасан Бялков. В затвора състоянието на д-р Тренчев се влошава, тъй като двамата с Николай Колев-Босия обявяват гладна протестна стачка и той получава инфаркт. След всичкия този външен и вътрешен натиск, режимът на Тодор Живков е принуден да ги освободи, без дори да бъдат обвинени. Това става на 04 септември 1989г.

По време на всички тези събития се провеждат протести в тяхна защита.  За събрания, членовете на Подкрепа ползват различни квартири: във Велико Търново-на Стефан Комитов, в Пловдив на отец Амбарев, в Белово –  на семейството на д-р Тренчев и в София- на Ирена Зафирова. Запада ежедневно е информиран по телефона или чрез факсове за положението в страната и за арестуваното на ръководство на синдиката. Организира се подписка за освобождаването на задържаните и  протестна гладна стачка.  В Русе е създаден Комитет 273 в защита на задържаните, по идея на десидента Любомир Собаджиев. Наречен е така по аналогия на члена от закона, по който са задържани лидерите на синдиката. По същото време се  подготвя  първата синдикална програма на свободен профсъюз от 45 години насам. Програмата се приема на събрание във Велико Търново, което по чудо се състои, без да бъде прекратено от властите. Но на 3.10.1989 г. в Белово когато се прави опит да се проведе събрание, целящо  да се обсъдят акции във връзка с предстоящия в средата на месеца Екофорум, събранието е разтурено от ДС и участниците са откарани в Пазарджик. Арестът продължава много за кратко и арестуваните са освободени. Като подарък за рождения ден на Тодор Живков на 7.09.1989 г. се създава Софийската организация на „Подкрепа“ на чело с  Ирена Зафирова и секретар Волен Сидеров.

По време на екофорума, властите допускат известно либерализиране в дейността на неформалните организации. Това позволява на „Подкрепа“ своята първа пресконференция пред наши и чужди журналисти. Това става в частен апартамент в София. Въпросите и отговорите на тази пресконференция са безпрецедентни за едно тоталитарно общество, но търпението на властите се изчерпва и на 26.10.1989г. се стига до сблъсък с активисти на Екогласност. По време на този сблъсък са малтретирани над 20 души, сред които са и активисти на Подкрепа, някои от тях дори са принудени да напуснат София. Под председателството на д-р К. Тренчев на 28 октомври се провежда събрание на синдиката. Прави се преглед на състоянието му и се взима решение той да бъде отворен за всички желаещи /не само работници на интелектуалния труд/, като същевременно се подготви Федеративен устав и се премине на Федеративен принцип, доказал своята ефективност в развитите общества. Последват събрания в частни квартири на синдиката и така много бързо броят на членовете нараства постепенно.

Екогласност организира първата от 42 години насам демонстрация в София на 3.11.1989 г. Участници са и членове на Подкрепа. Точно тогава  за първи път издигат плакат с името на организацията,което се  приема добродушно от гражданите. През декември същата година се организират масови шествия и демонстрации, в резултат на които е свикана Националната кръгла маса. В нея участват д-р К. Тренчев, Пл. Даракчиев и други представители на Подкрепа.
Като президент на КТ „Подкрепа“ д-р К. Тренчев е един от учредителите на Съюза на Демократичните сили на 7.12.1989 г.
Така завършва първият етап в историята на „Подкрепа“.  Вторият етап е след 10 ноември.

През втория етап на развитието си КТ „Подкрепа“ се oбособяват  отделните федерации и регионални структури на организацията.След множество пререкания с няколко правителства, синдиката си извоюва и сграден фонд в София и страната, където настанява централата и структурите си. „Подкрепа“ винаги е считала, че само едно свободно и демократично общество е способно да й осигури истинско поле за нормална синдикална дейност. От този момент нататък, Конфедерацията стъпва на здрава и чиста синдикална позиция, като по този начин доказва нуждата от създаването й.
От 1989 г. досега се  провеждат  седем  конгреса, на които д-р К. Тренчев се преизбира за президент с абсолютно мнозинство. Достойния за уважение  д-р К. Тренчев играе огромна роля в израстването на Подкрепа от малка в съвременен тип синдикална организация. Успехите, които се постигнат от Конфедерацията в решаването на многобройните синдикални проблеми и конфликти напълно доказват това.

През годините КТ „Подкрепа“ води множество митинги, протести, шествия и стачки , повечето завършващи успешно с постигнат желан резултат.Също така синдиката води две национални стачки: първата срещу правителството на А. Луканов през 1990 г. и втората срещу правителството на Ж. Виденов през 1997 г., които стачки са предизвикани от тежкото социално положение на хората в България, от нарастващата инфлация и безработица, и прогресивното обедняване на народа. И двете стачки са с чисто синдикални искания и са израз на борба за достойно съществуване на Българската нация. Резултатът от тях е  смяна на правителствата на Луканов и Виденов и временно овладяване на ситуацията в страната.
От 1994 г. до момента президент на КТ „Подкрепа“ е д-р Константин Тренчев, а вицепрезидент инж. Димитър Манолов-член на „Подкрепа“ от 1989 г. и основател, а впоследствие и председател на Синдиката на строителите.
В настоящия момент КТ „Подкрепа“ наброява над 150 000 члена,които са обединени в 36 регионални синдикални съюза, 30 федерации и национални синдикати и 4 асоциирани организации.

КТ „Подкрепа“ поддържа връзки за солидарност със синдикални централи и в чужбина още от лятото на 1989 г. Особено приятелски отношения КТ „Подкрепа“ поддържа с полския профсъюз Солидарност.  Установени са контакти, прераснали в тясно сътрудничество с Форс Увриер /Франция/, АФТ-КПП /САЩ/, профсъюзни централи от Испания, Италия, Швеция, Германия, Унгария, Румъния, бившите съветски републики и Египет.

КТ „Подкрепа“ е първата синдикална организация на България, която е приобщена към Международната Конфедерация на Свободните профсъюзи. Президентът  д-р К. Тренчев е Вицепрезидент на Международната Конфедерация на Свободните Профсъюзи през периода 1992-1996 г  Синдиката притежава статут на наблюдател в Европейската Конфедерация на Профсъюзите от месец януари 1994 г, а от месец декември 1995 г. е приета за пълноправен член на голямото европейско синдикално семейство.
На Единадесетия редовен Конгрес на ЕКП в Севиля през 2007 г. за първи път от създаването на ЕКП българин, а именно д-р Константин Тренчев беше избран за Вицепрезидент и член на Изпълнителния съвет на ЕКП.


 Д-р Константин Тренчев – учредител и почетен президент

4

Д-р Константин Тренчев е един от седемте лидери на опозицията, основатели на Съюз на демократичните сили през 1989 г.
Личност, фактор и водач в извършване на прехода на държавата от комунизъм към демокрация и приобщаване на Република България в структурите на НАТО и ЕС.

От 17.03.1990 г. е Президент на Конфедерация на труда „Подкрепа“ – първата организация в България, приобщена в международното семейство на синдикатите – член на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи през периода 1992-1996 г. Вицепрезидент на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) от май 2003 г. и член на Дирекционния съвет на ЕКП от 2003г.

Д-р Константин Тренчев е носител на най-високото отличие в България – орден „Стара Планина“ – първа степен, Кавалер на ордена на „Светия Божи гроб“ (със седалище Малта).

През 2015г. Д-р Тренчев се оттегля от поста на президент на КТ „ПОДКРЕПА“ и за негов заместник е избран тогавашният вицепрезидент – Димитър Манолов. В момента е в позицията си на наблюдател на работата на „ПОДКРЕПА“ , като дългогодишната дейността в Конфедерацията на труда е нещо добре свършено.

Владее френски и руски език, ползва английски.

Вярващ и уважаващ останалите религии. Православен християнин.

Съпругата му Кояна е емигрирала в САЩ по принуда от комунистическата власт и в момента работи там. Има дъщеря Мария.

За него честността е най-добрата политика.

Кабинет на Президента:
Тел: (+359 2) 980 77 66
(+359 2) 988 34 05
e-mail: president@podkrepa.org

 


Димитър Манолов – президент

1__DSC0045

Роден на 23 август 1958 г. в гр. София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване на руски език в гр. София. Магистър инженер по строителство на сгради и съоръжения.

Член на КТ „Подкрепа“ от ноември 1989 г. Един от основателите на Синдиката на научно-техническите работници-07.12.1989 г., на Синдиката на работещите в строителството, проектирането,инвестирането, ремонта и експлоатацията на строителни обекти и инженерни съоръжения-03.02.1990 г., впоследствие Федерация Строителство,проектиране и строителна индустрия, към настоящия момент-Федерация Строителство, индустрия и водоснабдяване. Член на Изпълнителния съвет, а от 18.12.1991 г. до 11.02.1994 г. – негов председател. На Третия редовен конгрес на КТ „Подкрепа“ -08.- 12.02.1994 г. е избран за вицепрезидент и през 2015г. на редовната отчетно-изборна конференция, на която тогавашния президент Д-р Тренчев се оттегля от поста си, е избран за новия президент и ръководител на Конфедерацията на труда „ПОДКРЕПА“

Допълнителни квалификации-Колективно трудово договаряне-в института на Хистадрут – Израел; Частни пенсионни схеми-Вашингтон, САЩ; Пенсионни системи в Южна Америка-Буенос Айрес, Аржентина и Сантяго де Чили, Чили; Преструктуриране и приватизация- Russkin College – Oxford University; Труда в контекста на устойчивото развитие- Russkin College – Oxford University

Владее писмено и говоримо руски и английски език. Компютърни умения и работа с продуктите на Microsoft Office и други приложни програмни продукти.

Участник в многобройни конференции, семинари и обучения в областта на защита правата на работното място, както и по теми, свързани с нея. Член на управляващите комитети на серия международни проекти.

Член и ръководител на делегацията на КТ „Подкрепа“ в Националния съвет за тристранно сътрудничество и координатор на дейностите по социалния диалог, член на Обществения съвет по труда и социалната политика към Народното събрание на Република България.

Член на Икономическия и Социален Съвет на Република България и на Европейския Икономически и Социален Комитет.

Член на Надзорния съвет на Националния Осигурителен Институт, избиран два пъти за негов председател и пет пъти за заместник-председател.

Член на Изпълнителните комитети на Европейската конфедерация на профсъюзите и на общоевропейския регионален съвет на Международната конфедерация на профсъюзите.

Многократен участник в Международната Конференция по Труда на Международната Организация на Труда, а през 1997 г. – делегат за България на работниците и служителите.

Не членува и не е членувал в политически партии и движения.

Кабинет на Президента:
Тел: (+359 2) 987 42 63
e-mail: dimitar_manolov@podkrepa.org

 


Инж. Йоанис Партениотис – вицепрезидент

1_IMG_0774

Роден на 3 октомври 1961 г. в гр. София. Завършва средното си образование в 29 ЕСПУ „Георги Бакалов“, гр. София. Завършва висшето си образование във ВМЕИ „В. И. Ленин“ /сега Технически университет/, гр. София през 1984 г. с квалификация магистър-електроинженер, специалност „електроенергетика“.

Член на КТ „Подкрепа“ от декември 1989 г. Един от учредителите на „Синдиката на работещите в строителството, проектирането, инвестирането, ремонта и експлоатацията на строителни обекти и инженерни съоръжения“, впоследствие Федерация „Строителство, проектиране и строителна индустрия“, а към настоящия момент – Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“. От декември 1991 г. до май 1994 г. – негов заместник-председател, а оттогава до февруари 2015 г. негов председател. На Деветия редовен конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа“, проведен на 08-10.02.2015 г. е избран за вицепрезидент.

От 2005 до 2014 г. е заместник-председател на Европейския комитет на Световния синдикат на работещите в строителството, дърводобива и дървопреработването /BWI/.
Член на Световния синдикален съвет на работещите в строителството, дърводобива и дървопреработването.
Взел участие в комитетите за равенство между половете на Европейската федерация на работещите в обществените услуги /EPSU/ и на Световния синдикат на работещите в обществените услуги /PSI/.

Завършени обучения по:
-„Медиация и арбитраж при разрешаването на колективните трудови спорове“ – САЩ и по „Индустриални отношения и разрешаване на колективните трудови спорове“ – Международен университет Флорида, с издаден сертификат от Департамента по труда в САЩ.
-„Частни пенсионни фондове, реформи на осигурителната система“ – Агенция за международно развитие, САЩ.
-„Пенсионни фондове за строителните работници: българското и международното виждане“ – Програма на Международния строителен институт.
-„Развитие на умения за изграждане на партньорства“ – Център за предприемачество, България.
-„Процесите на преструктуриране и синдикализиране“ – Европейски синдикален институт.
Владее английски, руски и гръцки език.

Женен, има дъщеря.

Кабинет на Вицепрезидента:
Тел: (+359 2) 987 42 63

 


Петър Георгиев Манолов – учредител

petar_manolovПетър Манолов е роден през 1939 г. в Садово, Котелско. Продължава образованието си в Сунгурларе, военно училище в Силистра и завършва Софийския университет „Климент Охридски“. През 1968 г. се заселва за постоянно в местността Урбань-Иракли (дн. Пешова колиба) в землището на Емона. Работи като възпитател, журналист, метеоролог на фара на н. Емине.

Заедно с Кояна Иванова, д-р Тренчев, Огнян Велчев и малка група други свободомислещи хора на 08.02.1989г. след редица от социални, икономически и политически събития в страната, и от лично естество, учредяват КТ „ПОДКРЕПА“. Много неща са формирали личността на Манолов, някой събития който отразяват това са ареста му през 1989г. като секретар на учреденото на 16 януари 1988 г. НДЗПЧБ (Независимо дружество за защита правата на човека в България)  и обявява гладна стачка отразявана от радио „Свободна Европа“ и световните медии. Като поет и десидент той трудно остава в страни от събитията по онова време. През февруари 1989 г. ЦК на БКП разпорежда провеждането на открити партийни събрания в цялата страна с обсъждане и заклеймяване на поезията по цитати[4]. Следват арести, назначаване на денонощна охрана, заплахи за малолетния Манол (худ. Моно Петра) и защита от международната демократична обшественост; юристи, журналисти, поети и писатели; Курт Вонегът, Норман Мейлър, Айзък Азимов, Алън Гинсбърг, Уилям Стайрън, Рене Таверние, Блага Димитрова и др., а на 20 май 1989 г. е екстрадиран от страната. Завръща се от Франция и през 1991 г. .

Петър Манолов е член на на Съюза на българските писатели.

Управлява издателство „Народна култура“ (1997–2002) и e уволнен от правителството на Симеон Сакскобургготски.

1991 г. е избран за главен секретар на Съюза на българските писатели, а фондацията приема да домакинства международна конференция за правата на кюрдите в София (1995), и подсилва гласове против смъртната присъда на Йеменски поет, тибетски електротехник, както и международно огласяване (съвместно с физика З. Вардосанидзе) на преследваните 100 грузински учени-демократи, петима от които със смъртни присъди.

Негови произведения са:

Докато стана пясък“, стихове, ДИ, Варна, 1980

„Весене“, стихове, ДИ Варна, 1982

„Две поеми“, Кръг 39, София, 1990

„Кръгова отбрана“, стихове и поеми, ИК Български писател, София, 1991

„Епиметей“, стихове и поеми, ИК „Христо Ботев“, София, 1993

„Кобни думи“, избрани терористични стихове за отбрана, Малък Сечко, 2011, второ издание

Управлява издателство „Народна култура“ (1997–2002) и e уволнен от правителството на Симеон Сакскобургготски.

Кандидат за президент на България.

 


Андрей Върбанов –  главен секретар

qsdjhРоден на 12 септември 1947 г. в гр. Русе.

В редиците на КТ „Подкрепа“ е от 1990 година.

Преминал е през всички йерархични стъпала в организацията: от редови член на „Подкрепа“, председател на Стачния комитет на СРС „Подкрепа“ Бяла до председател на регион Бяла. От 1994 г. преминава на работа в централата на КТ „Подкрепа“ като координатор на синдиката за Североизточна България. От 1995 г. е лична охрана на д-р К. Тренчев. Впоследствие е назначен за Началник на кабинета на Президента на КТ „Подкрепа“. В момента е Главен секретар на Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Обича да казва, че не е парашутист и не е получил нищо даром, както и че знае цената на успеха си.

Женен, има син.

Кабинет на Главния секретар:
Тел: (+359 2) 980 77 66
(+359 2) 988 34 05
(+359 2) 981 45 5

 


Александър Загоров – конфедерален секретар

indexОтдел “Социална политика”

Роден на 22 април 1966 г. в гр. Стара Загора.

Членство в КТ „Подкрепа“ от 1991 г. Последователно е ангажиран, след решения на съответния орган, като председател на синдикалната група, секретар на секция, председател на контролно-ревизионната комисия на миньорския отраслов синдикат към СРС гр. Стара Загора. След извънредната конференция на СМФ „Подкрепа“ през 1995 г. е избран за председател на федерацията на миньорите на КТ „Подкрепа“. Тази длъжност изпълнява до 10.02.2003 г., когато е избран за Конфедерален секретар. На 10.02.2015 г., на IX – тия Конгрес е преизбран за Конфедерален секретар.

Обхват на отговорностите: безопасността и здравето при работа, трудовата заетост и екологията, корпоративна социална отговорност, реиндустриализация, професионално образование и обучение, енергетика и климатични промени, стандартизация, социална политика и политики по труда.

Образование:
Средно – Математическа гимназия „Гео Милев” в град Стара Загора;
Средно специално – в УПК по Икономика със специалност „Оператор-програмист на ЕИМ” (електронно-изчислителни машини);
Висше образование – Минно-геоложкия институт в гр. София като Магистър по разработка на полезни изкопаеми, специализация открит добив;
Магистър по инженерна безопасност в МГУ „Св. Иван Рилски“;
Магистратура по специалността „Политически мениджмънт“ към Философския факултет – катедра „Политология“ на Софийския университет „Св.Климент Охридски.
Трудов стаж: Работил е за кратко в Пътни строежи, кариера Кирчево, рудник „Паисий“ на Балканбас, рудник „Трояново-2“, Марица-изток, а след завършване на висшето си образование през 1991г. работи като завеждащ смяна в участък „Добив“ на рудник Трояново -1, клон на „Мини Марица-изток“ АД.
Членство в КТ „Подкрепа“ от 1991 г. Последователно е ангажиран, след решения на съответния орган, като председател на синдикалната група, секретар на секция, председател на контролно-ревизионната комисия на миньорския отраслов синдикат към СРС гр. Стара Загора. След извънредната конференция на СМФ „Подкрепа“ през 1995 г. е избран за председател на федерацията на миньорите на КТ „Подкрепа“. Тази длъжност изпълнява до 10.02.2003 г., когато е избран за Конфедерален секретар. На 10.02.2015 г., на IX-тия Конгрес е преизбран за Конфедерален секретар.
Обхват на отговорностите: безопасността и здравето при работа, трудовата заетост и екологията, корпоративна социална отговорност, реиндустриализация, професионално образование и обучение, енергетика и климатични промени, стандартизация, социална политика и политики по труда.
Синдикална дейност: Работа в подкрепа на поделенията и структурите на нашия синдикат, подпомагане на организационното развитие, експертно присъствие в органи за социален и граждански диалог. Ангажименти, произтичащи като представител на КТ ”Подкрепа” в органи за социален и граждански диалог :

Член на Икономически и социален съвет на Република България;
Член на Управителния съвет на НСУТ;
Член на Консултативния съвет по корпоративна социална отговорност
Член на Националния съвет по социално включване;
Член на Националния съвет по инспектиране на труда;
Член на Националния съвет за насърчаване на заетостта;
Член на Управителния съвет на НАПОО;
Член на Управителния съвет на Фонд “Условия на труд”;
Участник в Обществен консултативен съвет към ДКЕВР;
Участник в работни групи за промяна на Законодателството и нормативната база;
Участник в национални органи за социален диалог по темите на БЗР, КСО, Трудова миграция, Демографски проблеми;
Участник в работни групи за обсъждане промени в законодателството, национални стратегически документи, наредби, планове за действия;
Член на Административния борд на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа, намираща се в гр. Билбао
Представител на Европейски комитет за съгласуване на интересите по безопасност и здраве при работа;
Български представител в Европейски синдикален комитет „Енергетика и климатични промени”,
Член на наблюдаващи комитети по Оперативни програми със средства от Европейските фондове;
Член на Работна група 13 и Работна група 20 – органи за съгласуване на позицията на Република България в Европейските институции, съответно по темите “Социална политика и заетост” и “Околна среда”;
Участие в Европейски съвет за консултации в областта на Безопасността и здравето при работа.

Не е членувал и не членува в политически партии.
Семейно положение: Женен
Хоби: Художествена фотография


 Любка Иванова Георгиева – конфедерален секретар

Liubka_Georgieva Председател на СРС към КТ „Подкрепа“ – Дупница

Родена на 24.08.1951 г.

Организиране и ръководене на синдикалната дейност в региона, който обхваща 6 общини-Дупница, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол. Защита на трудовите права на синдикалните членове, участие в заседанията на тристранния съвет на областно и общинско ниво.

Образование и обучение Висше
2003 г.
Политология на МО
Международни отношения, политология, дипломатически отношения
Киевски национален университет-Институт за МО
Магистър

 

 


Николай Маджев – учредител

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Николай Ганчев Колев – учредител

bosia